Учебни заведения

Българските ученици спечелиха четири медала на олимпиадата по биология

Авг. 25, 2020
Българските ученици спечелиха четири медала на олимпиадата по биология
ългарски ученици спечелиха четири бронзови медала от 31-ата Международна олимпиада по биология (IBO 2020), която тази година се състоя дистанционно на 11 и 12 август, съобщи пресцентърът на министерството на образованието. Състезанието трябваше да се проведе през юли в град Нагасаки, Япония, но заради пандемията от COVID-19 се наложи промяна в организацията.

Българският отбор беше съставен от класиралите се на първите места ученици на Националната олимпиада по биология и здравно образование през 2020 г. Медалистите са Кирил Тошев (12 клас), Димитър Кутровски (12 клас), Виктор Гилин (11 клас) от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" в София и Никола Димитров (12 клас) от Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас.

Tе се изправиха в конкуренция с над 280 състезатели от 70 държави. За трета поредна година всички участници от българския отбор спечелиха медали на най-престижното международно състезание по биология.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет и доц. Снежана Томова-Гогова от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология в БАН.