Учебни заведения

Все пак ще се изискват бележки за паразити и бактерии за всички деца в градините

Септ. 01, 2020
Все пак ще се изискват бележки за паразити и бактерии за всички деца в градините
Дни след като Столичната община обяви, че няма да се изискват изследвания за децата от общинските детски градини, които по желание на родителите са останали вкъщи заради пандемията от коронавирус и отново тръгват на градина през септември, днес съобщи, че все пак са необходими изследвания за чревни бактерии и паразити.

Изследвания ще бъдат необходими само за новоприетите деца, които за първи път ще прекрачат прага на детските градини през септември, за другите това изискване отпада, обяви пред БНР преди десетина дни директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Решението си Столичната община обосновава на писмо с инструкции на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, в което е описано, че за децата, които възобновяват посещенията си в детската градина, се изисква:
При отсъствие а повече от 30 дни - еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии
При отсъствие за повече от 2 месеца - еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

За да се предотврати струпване на родители и деца пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, родителите, които са решили детето им да се върне на градина, вместо медицинска бележка за контакт със заразно болен могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни, се казва в съобщението на общината.

Изказването на Мария Минчева е било преди указанията в писмото на д-р Ангел Кунчев, в което са дадени предписания съобразно последните изследвания на здравното министерство, коментираха пред "Дневник" от общината.

Все пак тази година има частично облекчение за останалите здравни бележки, които се изискват за всички деца при постъпване в детските градини на 15 септември - списък на направените имунизации от детето, попълнена от личния лекар здравно-профилактична карта и бележка за липса на контакт със заразно болен в последните три дни.

Те ще продължат да важат само за децата, които за пръв път влизат в детско заведение. За новопостъпилите ще се искат още изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина.