Учебни заведения

Излезе първото класиране в Софийския университет и УНСС

Излезе първото класиране в Софийския университет и УНСС
Близо 6 хиляди кандидат-студенти са приети в Софийския университет "Св.Климент Охридски" след първото класиране, което излезе вчера, съобщиха от университета.

Над 10 600 са подалите документи за прием. Най-много от тях са посочили като предпочитани специалности "Право" редовна форма на обучение, на второ място е "Психология", а на трето - "Софтуерно инженерство". Следват "Графичен дизайн", "Право" задочна форма , "Предучилищна и начална училищна педагогика (задочна форма на обучение), "Английска филология", "Фармация", "Международни отношения" и "Медицина".

След първото класиране са приети 63 лауреати и първенци на национални олимпиади и състезания, съобщават още от СУ и уточняват, че с цел ограничаване на опасността от разпространение на коронавируса записването на новоприетите студенти ще се извършва по график за отделните факултети.

Резултатите от втория и от третия етап на класирането ще излязат съответно на 14 и на 21 юли.
 

Излезе класирането и в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) запълни всички планови места на първо класиране, държавна поръчка, съобщиха от учебното заведение. Класираните кандидат-студенти, които искат да се запишат или да потвърдят участието си в следващите класирания, трябва да го направят от 8 до 11 юли включително. Второто класиране ще бъде обявено на 14 юли.
Най-предпочитаните професионални направления и поднаправления (в които са включени 43 бакалавърски специалности), посочени на първо място, са "Икономика и бизнес" (5 кандидати за 1 място), "Икономика на инфраструктурата" (4 кандидати за 1 място), "Финанси, счетоводство и контрол" (4 кандидати за 1 място), "Администрация и управление" (4 кандидати за 1 място) и "Право" (4 кандидати за 1 място).