Учебни заведения

Национална гимназия по приложни изкуства "Св. Лука"

  • обл. София - град, гр. София
Национална гимназия по приложни изкуства "Св. Лука
НГПИ „Свети Лука“ – София е създадено като Занаятчийско училище през 1953 г. След това е преобразувано в Техникум по художествени занаяти. През 1975 г. става Средно специално художествено училище за приложни изкуства, а през 2009 г. - Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София.

В училището се обучават ученици в осем специалности: „Художествена тъкан“, „Рекламна графика“, „Пространствен дизайн“, „Силикатен дизайн“, „Детски играчки“, „Художествена дърворезба“, „Художествена обработка на метали“ и „Моден дизайн“. Изучават се рисуване, живопис, скулптура, история на изкуството, компютърна графика.

Гимназията е носител на международната награда „Платинена звезда“ – Мадрид 1999 г., както и на наградата на Съвета на европейската научна и културна общност „Златна книга“. НГПИ „Свети Лука“ – София е гимназия с история, с утвърден авторитет сред художествените училища и национална културна институция. Преподавателите в училището са изявени български художници с богати творчески биографии.
НГПИ "Св. Лука" е удостоена с грамота на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура и образование и по случай 60 години от нейното основаване.