Учебни заведения

Столичната община за пореден път не позна колко деца ще останат извън детските градини

Авг. 30, 2020
Столичната община за пореден път не позна колко деца ще останат извън детските градини
Извън детските градини в София при поредното класиране, което се извърши вчера, остават 9299 деца. Това показват данните от информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата в столицата.

Кандидатите за детска градина са били общо 13 014, като 1622 от тях са били за преместване в друга ясла или градина (или подготвителна група в училище). Приети са 2093 деца, а за място остават да чакат 9299 деца, сочат изчисленията на "Сега".
Очакванията на общината бяха недостигът да е между 5 и 6 хиляди места. Те се формираха на база твърденията, че в края на август ще бъдат разкрити над 3000 места.

Заради продължаващия с години недостиг на места в столичните детски градини и ясли за 14 септември родители подготвят четвърти пореден протест. Те настояват родителите на деца, които не са приети в общинските детски градини, да получават ваучери, които да се приемат в частни такива. Иска се също ударно строителство на нови детски градини.

В четвъртък министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че правителството обмисля компенсиране на родителите, чиито деца не са приети в детски градини. Става въпрос обаче за суми в размер на тези, които държавата дава за децата в общинските. В частните градини обаче таксите са в пъти по-високи.