Учебни заведения

Учителите готови да се върнат в класните стаи и против хибридна форма на обучение

Авг. 25, 2020
Учителите готови да се върнат в класните стаи и против хибридна форма на обучение
Общо 82% от учителите предпочитат редовен учебен процес в класните стаи и масово са против вариант на хибридна форма на обучение, в която част от децата да са дистанционно. Това показва организирана сред учителите анкета на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", съобщи пресцентърът на синдиката. пред "Дневник" председателят му Юлиян Петров уточни, че анкетата е проведена сред 4500 учители от цялата страна.

81% от учителите не приемат родителите да могат да избират дистанционно обучение, при редовен учебен процес за своите деца, макар и да няма такава възможност в закона за образованието (избор по здравословни причини е заложен и сега в нормативните документи). Едва 15% отговарят, че родителите трябва да избират, защото така е демократично.

В условията на коронавируса много родители настояват да имат избор как децата им да учат, но министерството на образованието категорично подкрепя това и смята, че в интерес на всички е занятията да започнат присъствено.

Във връзка с родителски предложения учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда, 85% от учителите са готови да протестират със законови средства. Само 12% от учителите са съгласни да работят над нормата, без заплащане, за да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от учителите не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат учениците и родителите да ги виждат, за да се обучават в електронна среда в домашни условия, чрез виртуалната класна стая в учебния ча , по време на редовния учебен процес. 41% са съгласни на този вариант.

На въпроса дали смятат, че организирането на редовен учебен процес от 15 септември носи риск за здравето на учители и ученици, 67% от учителите смятат, че има известен риск. Според 9% рискът е голям, но 23% вярват, че училището е сигурна среда.

За варианта, в който да няма допълнителни плащания за превенция и интервенция от COVID-19, 89% категорично не приемат тази хипотеза, а 9% са съгласни да дарят допълнителните си плащания за тази цел.

Министерството на образованието в момента изработва рамка от правила и всяко училище вече работи по аварийни планове в случай на заразен ученик или служител. Работи се за превенция на конфликтните точки, при среща на повече ученици и персонал, заниманията по интереси и компилацията между образователни институции.